петак, 23. март 2018.

Vredan pažnje - Atelje Levitraj


Moram da priznam da sam izuzetno ponosna i srećna što rubrika Vredni pažnje iz nedelje u nedelju postaje bogatija rukotvorcima sa čijim stvaralaštvom mnogi od nas nisu imali prilike da se upoznaju do sada. Takav je i ovonedeljni rukotvorac. 

Ovaj put ćete upoznati ni manje, ni više, nego vitražistu. Fascinantnog umetnika poreklom iz BiH, školovanog u Italiji, čiji će vam radovi, u to sam potpuno uverena, približiti svet vitraža i staviti vam do znanja koliko je to zapravo jedan divan svet koji od našeg životnog ili poslovnog prostora, a zahvaljujući svetlu, može napraviti pravu oazu mira i spokoja. Na moja pitanja odgovara gospodin Ognjen Levi, vlasnik ateljea ''Levitraj'' i jedini autor svih radova koje ćete videti na slikama u nastavku. 

Uživajte i budite slobodni da se prijavite za neki od poklončića koje vam Ognjen daruje. O tome vam pričam










1. Šta nam to lepo stvara Ognjen Levi?

Uglavnom radim vitraže za poznatog klijenta - narućioca. Tad se zna šta se radi, a može se skoro sve i od stakla i od vitraža: prozori, vrata, spušteni stropovi, pregradni zidovi, ukrasi razni u olovu , Tiffany tehnici itd.






Moji radovi su pogodni za kuče, restorane i sakralne objekte. Uzrečica mi je da radim na crkvama i javnim kučama. Ono javnim mislim na: bolnice, apoteke i tako ti objekti gdje svjet prolazi i nema pojma šta vidi.







2. Od kada se bavite izradom svojih divnih rukotvorina i šta Vam je naveća motivacija u tom radu?

Vitraže radim od 1995., a želja mi je da što više svijeta, naroda spozna njihovu ljepotu i unese je u svoje domove. Zato radim nadsvjetla u stanovima i stakla na visečim elementima ispod cijene.

3. Gde se Vaši radovi mogu kupiti, pogledati?

Pored Ateljea Levitraj, trenutno postoji samo jedna radnja u Sarajevu, gdje plasiram ogledala, a to je Staklar EDO, zgrada Papagajka. Moji radovi su montirani u grobljima Vlakovo i Bare u Sarajevu, hotelima  Monument na Kozari, La scala u Zvorniku, M u Han Pijesku, kafićima: Avlija u Sarajevu , Irski pab na Koranu, Dom zdravlja Vrazova u Sarajevu, Soho u Istočnom Sarajevu i još negdje po kučama uglavnom i privatnim zbirkama, po svim kontinentima. Sa mojim radovima ste se mogli susresti i na 3 samostalnih i još nekoliko skupnih izložbi. 

4. Na koji svoj rad (ili radove) ste posebno ponosni?

Meni najljepši je palma na vjetru u Zvorniku, nadsvjetlo kod Stanišića na Palama, skijaši na Palama  i hotel Monument (26 ploća, od oko 20m2 ). Bio je jedan veči, napravljen u Opštini Novi grad u Sarajevu, ali prije 3 godine su širili prostor i sav vitraž bacili u otpad. :( 







5. Šta biste poručili budućim poštovaocima svog rada? Zašto su Vaše rukotvorine idealne da oplemene nečiji životni ili radni prostor?

Vitraži nisu kao ostala umjetnička djela. Oni se hrane svjetlom, pa kad su na prozoru, oplemenjuju ambijent, bilo da je da je vani sunce ili tmuran dan. Kad se nalaze unutar stana, uljepšavaju svakodnevicu. U sve ovo je uloženo mnogo truda, a nadoknada je, nažalost, često nikakva. Ja lično radim za neku satnicu od 3 eura, al je u mom srcu ogromno zadovoljstvo koje vidim kod domaćina na licu, iako ti isti često pokušavaju da umanje vrijednost bezpredmetnim opaskama. Nažalost, svet na našim podnebljima je prilično škrt i ne zna da ceni prave vrednosti, pa se često dobije rad po principu ''koliko para, toliko muzike''










Za kraj, a pre predstavljanja poklona koje možete da osvojite, Ognjen ima da vam poruči: 



U ovonedeljnom nagrađivanju, a iz Levitraj ateljea, možete osvojiti malo ogledalce privezak, kutiju za olovke i krst Svetog Save.





Za učestvovanje u nagradnoj igri potrebno je:

1. da pošaljete zahtev za prijateljstvo FB profilu Levitraj Vetrate

2. da lajkujete FB stranicu O tome vam pričam

3. da zapratite @otomevampricam na Instagramu

4. da podelite ovaj post javno na svom profilu

5. i da ispod ovog posta napišete iz kog mesta ili zemlje nas pratite. Na osnovu komentara dobijate svoj broj za random izvlačenje. 


Nagradna igra traje do objave narednog teksta u ovoj rubrici, tačnije do 30.03. do kraja dana, a za dan, dva nakon toga saznajemo ko je imao najviše sreće. Darivanje je otvoreno za sve stanovnike bivše nam Juge, a dostava ili lično uručivanje poklona će se ugovarati naknadno, nakon objave dobitnika. Dobitnike bira random.org i prvi izvučeni dobija ogledalce, drugi kutiju za olovke, a treći krst Svetog Save. 

Ognjenu se zahvaljujem na divnoj saradnji i sa uverenjem da ste i ovog puta uživali kao i prošle nedelje kada su nam se predstavile Ukrasne sveće Mojić, puno vas pozdravljam, a narednog petka pripremite se za novog rukotvorca vrednog pažnje! A vi rukotvorci koji se i dalje dvoumite, prijavite se. Kako bi bili deo rubrike Vredni pažnje, nisu vam potrebna nikakva finansijska sredstva. Sve detalje oko prijavljivanja možete naći u postu Dobrodošli u projekat ’’VREDNI PAŽNJE’’ . O tome vam pričam!

Milica

Update 03.04.2018. u 13:06h

Uz izvinjenje što kasnim izvesno vreme, proglašavam tri najsrećnije dobitnice poklona iz Ateljea Levitraj. 



Čestitam Jasmini Makuljević, Katarini Kaći Borić i Višnji Vukosavljević na osvojenim poklončićima! Jasmina je osvojila ogledalce, Katarina kutiju za olovke, a Višnja krst Svetog Save. Molim dobitnice da se jave u inbox gospodinu Ognjenu  iz Ateljea Levitraj kako bi s njm utanačile dostavu ili preuzimanje poklona i molim ih za razumevanje ukoliko dostava malo kasni, s obzirom da Ognjen nije iz Srbije i da će sve biti realizovano tek prilikom njegovog dolaska u našu zemlju. Ostalima želim više sreće u ovonedeljnom nagrađivanju. O tome vam pričam! 

2 коментара:

  1. Najlepše hvala! Kutija za olovke je predivna na fotografiji...verujem da je uživo još savršenija!
    Hvala puno! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Cestitam svima,pokloni su divni,prelepi,svaka cast umetniku.

    ОдговориИзбриши