четвртак, 8. март 2018.

Basna o kukavici i prepelici


Zahvaljujući blog izazovu iz Facebook grupe Blogeri, bejah inspirisana da imitiram Ezopa. I tako nastade basna koju možete pročitati u nastavku. O tome vam pričam




Snela prepelica 3 jajašca. Odlete onda da sebi potraži hranu, kad se niotkuda pojavi gospođa kukavica i u puno prepeličje gnezdašce snese i svoje jaje. Kao i uvek, mrzelo lenjivicu da napravi gnezdo i sama brine o svom čedu. Što bi, mislila se ona, kad to umesto nje mogu druge ptice. Prepelica, kada se posle obilnog obroka vrati svojoj kući, ni ne primeti da je tu jedno jaje više.



I kao što to obično biva, izleže se prvo kukavičje jaje. Prepelica svesrdno preuzede ulogu majke ni ne sluteći da to nije njeno dete. Pevala mu je razdragano:

Prepelicu pastir
pito jednog dana:
„Od kakvog je pruta
frula ti zdeljana,
te ti sviraš tako
ko nijedan ptić –
puć-purić?“
Prepelica ptica
njemu odgovara:
„Fić-fić,
puć-purić,
moja frula je kljunić –
puć-purić!“

Ode potom da mu pronađe i donese sočne crviće. A podli kukavičić dade se u akciju. Krenu polagano da iz gnezda izguruje preostala jaja. Taman u trenutku kad prvo jaje samo što nije ispalo iz gnezda, iznad malene kukavice stvoriše se ogromne orlove kandže i skopaše je svom snagom.


Majčici prepelici beše žao kad, pri povratku, vide da joj nema ptića. Uteši se preostalim jajima i za koji dan duša joj se ponovo ispuni milinom.

A kukavica, dok je prethodno preletala šumu, vide da u prepeličjem gnezdu nema niti ptića, niti njenog jajeta. Srce joj se steže. Nije ni smela da pomisli, mada je slutila, šta se sa njenim mladuncem moglo desiti.

Naravoučenije

Tvoje obaveze su tvoja briga i svedi do kraja sam ono čime si počeo da se igraš. Ne nameći drugom breme svoje i nek’ nedužni ne ispaštaju zbog nemarnosti tvoje.

Nadam se da ste, kao i moja deca i ostali bližnji kojima sam pročitala basnu pre objavljivanja, uživali? Drago bi mi bilo da je tako! :) 

Pozdravljam vas do narednog teksta,
Milica

Autor pesme iz basne: Desanka Maksimović

Izvori fotografija odozgo naniže: 
1. www.vecteezy.com
2. www.pngtree.com
3. www.cracked.com

Нема коментара:

Постави коментар