среда, 4. јануар 2017.

Nove odluke na sunce!

iliti Obećaj sebi, ali i ostvari!


U periodu u kome se podrazumeva da na scenu stupaju neke nove odluke i obećanja data sebi i drugima, šta ste vi zacrtali u neki svoj tefter ili u svojoj glavi? Hoćete li se prepustiti kolotečini ili preduzeti konkretne mere? Hoćete li na izmaku ove godine poneti titulu ’’heroj godine’’, pa makar je i sami sebi dodelili, ili ćete dozvoliti da se osećate manje od makovog zrna kada se, za nekih 360 i kusur dana, decembar 2017. približava kraju?

Kako uvideti, predvideti, osetiti? Kako preduprediti i unaprediti? Kako u ovoj godini praviti ispravne korake i donositi odluke lake, o tome vam pričam.


Dosta puta sam se našla u ulozi motivatora i bila koliko toliko uspešna u tome, pa se nekako osetih spremnom da se opet upustim u ovu rolu. Zahvaljujući vama koji čitate ove moje redove, u prethodnoj godini shvatila sam šta me čini nekako posebno srećnom. To je pisanje i deljenje svojih iskustava i stavova sa drugima, a podrška na koju naiđem kada neka moja reč gane srce čitača, daje mi poseban podstrek i snagu. Ajmo zato sada da vidimo, šta hoćemo, a šta nećemo u naredna četiri godišnja doba.

Najpre se otarasimo energetskih vampira. Ne trebaju nam ljudi koji nas troše i iz nas nesvesno crpe sve ono što bi u okruženju nekih dobrih vila, Zvončica ili Sunčica, dodatno procvetalo. Distancirajmo se od vila Grdana sa svih strana, čuvajmo dobre misli i dobra dela sebično k’o što Keba Kraba čuva recept za svoju pljesku! I budimo sposobni da ih izbacimo na videlo samo pred onima koji to stvarno zaslužuju. Godine koje su iza nas valjda su nam dale dovoljno materijala da možemo lako da prepoznamo negativce!?


Nakon što se izborimo sa gore pomenutim avetima, setimo se onda šta je sve neko činio za nas. Pa budimo i sami dobročinitelji. Obradujmo nekoga kada se on najmanje nada, bez nekog konkretnog povoda. Budimo mu rame za plakanje ako mu nastupe teški dani. Budimo mu iskreni jarani. Ne posmatrajmo osobe kroz korist i paru, takva prijateljstva su lažna i brzo podlegnu kvaru.

Informišimo se pre bilo kakve akcije. Tehnologiji hvala, internet mreža je konstantno online kako bi nam sve upute dala. Pa, pre nego da krenemo da sređujemo bilo kakvu papirologiju koju naša državna administracija iz godine u godinu nemilosrdno ište, pre nego se upustimo u neke nove izazove i slične stvari, ne dozvolimo da nam energetski vampir zvani Šalteraš, inače škrti davalac informacija, dan i raspoloženje pokvari. Pogledajmo ponekad tv, iako danas manjka kvalitetnih sadržaja, ulovi se pokatkad neki. I ozari ti dušu! Radio je recimo druga priča. Ako se nameriš na prave megaherce, imaće mnogo toga pametnog da ti javi i ispriča. Na kraju posta otkriću vam koji su megaherci moj izbor i biti zahvalna ako sa mnom podelite izbor svoj. :)


Sledeća motivaciona stavka je ta da prvenstveno treba da mislimo na sebe. Prošlih godina, u trenutku kada je u meni kucalo još jedno srce, od svog ginekologa sam čula jednu korisnu izjavu, koju sam potom rešila stalno da primenjujem. Rekao je: ’’Vi, kao buduća majka, morate prvenstveno misliti na sebe. Jer, ako sa vama nešto nije u redu i ako zapostavljate svoje potrebe, nećete biti srećni, a samim tim i svom detetu i celokupnoj porodici prenosite iste emocije.’’ I zaista, ne kruži džaba izreka ’’srećna mama, srećno dete, srećni svi’’. I ne primenjujmo je samo kada je majčinstvo u pitanju. Brinimo konstantno o sebi i svojim potrebama, ali to činimo na jedan smeran i prihvatljiv način. Ne vodimo se Makijavelijevom parolom ’’cilj opravdava sredstva’’. Jer, džaba su tebi sve ovce na broju, kada si pustio vuka u  komšijin obor. Zato, budimo svesni svojih mogućnosti i osećanja, ne dajmo na se, ali poštujmo i druge oko sebe. Onda srce neće da nam zebe. :)


Mislim da su ove četiri stavke, k’o četiri godišnja doba, više nego dovoljne za uspešan početak novog leta. Ukoliko budu efektne na vaše bivstvovanje, delim ubuduće još po koju od koje će leto samo lepše da cveta.

A sada, obećani info o megahercima mojih dana. To su MHz 104.00. 
Sa kojim brojem na skali ćete meni da se pohvalite vi?

Pozdravljam vas do narednog posta i, iako prosta, neka vam godina ova bude period ostvarenja najvećih snova!
Milica

Izvori fotografija odozgo naniže:
1. www.panda-art.red
2. www.viralnovelty.net
3. www.claremontlincoln.edu
4. www.psihoverzum.com

13 коментара:

  1. Jako mi se sviđa tvoj stil pisanja, kao i ovaj post <3

    ОдговориИзбриши
  2. Baš ti hvala za ovaj post. Nekako daje motivaciju!
    Pratim te :)

    myfirsttextvm.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala tebi za komentar Marijana! <3 Pratim takođe! ;)

    ОдговориИзбриши
  4. E kad ugrabim vremena za čitanje prvo odem na tvoj blog, verovala ili ne, divno napisano kao i uvek, opušta, mozak na pašu kad god sam "kod tebe" :).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A kad ti ovo kaže jedan iskusan i priznat bloger, ne možeš da ne budeš srećan! <3

      Избриши
  5. Vidim da imamo mnogo zajedničkog. Ulepsala si moj dan i za to ti neizmerno hvala �� Pratim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pročitala sam ovaj komentar pred spavanje. I samim tim je ulepšan moj san! :) Hvala tebi draga Nataša! <3

      Избриши
  6. Divan post,potstice na borbu,hvala ti,post mi je dao vetar u ledja i naterao me da mislim pozitivnije o sebi i svojim pravima.

    ОдговориИзбриши
  7. Sjajan tekst koji na originalan način skreće pažnju na to da je ključ uspeha uvek u našim rukama i da od nas samih zavisi kada ćemo ga i kako upotrebiti! Hvala Milice na predivnom tekstu. Uvek je zadovoljstvo čitati tvoje redove!

    ОдговориИзбриши