уторак, 10. јануар 2017.

#1 Šta čitate svojoj deci?

Svi smo sigurno svesni činjenice koliko je korisno i značajno upoznavati decu sa knjigama i obogaćivati njihovo detinjstvo ovim slovnim draguljima. Svi znamo koliko knjige podstiču dečiju maštu i kreativnost, kako ih divno pripremaju za lakše i lepše gacanje kroz život, koliko ih motivišu, usmeravaju, uveseljavaju. Tim povodom, rešila sam da na blogu uvedem praksu pisanja na temu iz naslova. Hvala izdavačima, danas ne manjkamo sa kvalitetnim sadržajima kako za nas velike, tako i za one medene, male. :) U postovima ovog tipa upoznavaću vas sa divnim štivima naših izdavačkih kuća, sa knjigama koje su deo naše kućne biblioteke, sa knjigama koje sam, a na zahtev mojih mališana, iščitala mali milion puta i ko zna koliko još puta ću! Samo da znate, zadovoljstvo je moje! A njihovo pa tek! :D

Kako Snežna kraljica zimom vlada, kako se Krcko Oraščić sa sedmoglavim mišem bori i kako se čarobna griva Konjića Grbonjića prijateljski vijori, o tome vam pričam.


Nekadašnji Evro Giunti, sadašnji Evro Book, izdavač je koji može da se pohvali edicijom Zaboravljene priče u koju spadaju i ova tri, gore pomenuta, dragulja. Sve tri knjige je, a prema originalima, prepričala i napisala Gordana Maletić, a svojim više nego fantastičnim i čarobnim ilustracijama obogatila ih Ana Grigorjev. I, verujte mi na reč, ove knjige su knjige po kojima će vaša deca pamtiti svoje detinjstvo, one će ih naučiti da je sve moguće i da iskrena ljubav uvek pobeđuje. Pogodne su za decu od veoma ranog uzrasta, pa sve do tinejdž dana, čitljive, lake za slušanje, a zahvaljujući ilustracijama koje drže pažnju i motivišu na istraživanje i nova pitanja, prosto nikada ne mogu da dosade. Pa ni nama odraslima kada im se, po ko zna koji put, iznova i iznova vraćamo.

E sad, meni ne bi bilo nimalo teško da vam svaku knjišku prepričam do tančina, ali to bi bilo isto kao kada bih vam otkrila radnju i kraj filma koji već neko vreme planirate da odgledate. Što će reći, svojim prepričavanjem samo bih vam pokvarila konačan utisak koji bi na vas i vašu decu ostavile ove lepotice, tako da ću u predstavljanju svake knjige ponaosob biti veoma kratka, podeliti sa vama po koju sličicu i dati vam iskrenu preporuku za bojenje dana svojoj deci na jedan autentičan način.

Snežna kraljica je jedna prelepa dama, ali zapravo prava zlica. Želi večno samo za sebe milog dečaka Kaja, ali zahvaljujući iskrenom prijateljstvu male Gerde, prava ljubav je zapravo ono što nema kraja.



Krcko Oraščić tačno je znao u čije ruke bi da se nastani. Znao je ko će da mu srce oživi i život mu razveseli. Divna mala Marija postade mu veran drug, Krcko zahvaljujući njoj neprijateljima stade na put, pa je u znak zahvalnosti u čudesne svetove povede, onakve kakve samo dečija mašta može da proizvede. A da mašta stvarnost i realnost može biti, uverite se, čitajući svojoj deci ovu knjigu, mama i tata vi! :)




Konjić Grbonjić je sročen u stihu. Spreman da, već pri prvim pročitanim redovima, razveseli srce i svaku priliku. Konjić je veran drug jednom dečaku Ivanu, čarobnjak čista srca koje veslo za njegovog Ivana kuca. Spasi ga svih napasti i teških muka i zahvaljujući njemu Ivanu pripade Mesečeve princeze ruka. Kuda su sve išli, kakav su im put videle noge, knjiga će vam slikovitije i lepše reći od bilo kojih mojih reči.



I nema kraja mojoj sreći što, pored ovog bogatstva, edicija Zaboravljene priče krije još bogatstava tri! Čarobnjak iz Oza, Princeza u magarećoj koži i Zlatni ključić sledeće su za čitanje na našoj listi.

Da li su ove knjige veće deo vaše kućne dečije biblioteke? Ukoliko nisu, opet mi verujte na reč, nećete ni sekundicu pogrešiti ukoliko ih nabavite.
Da li bi vi meni i mojim mališanima preporučili neko fino štivo ovog tipa? Bilo koja informacija našu radoznalost štipa! :D

I još jedna napomena: ukoliko bi vam prijala dnevna doza lepih reči i sličica svakog dana, skoknite na FB stranicu O tome vam pričam gde vas, češće nego na blogu, obasipam stvarima koje život čine lepšim i praktičnijim. Možete opaliti i lajk na stranicu, ako vam volja. ;

Pozdravljam vas do narednog posta i hvala što ste tu,
Milica

20 коментара:

  1. Ja bas ovih dana aktivno skupljam neke prve knjige jer uvekiko citam bebi iako je tek 3 mes vidim da voli.Pocela sam sa pesmama cika Jove Zmaja a sad sam narucila basne i bajke a uzela sam i price za laku noc,skupljam i ove Diznijeve knjige pa polako malo po malo al zelela bih da imam veliku kolekciju. Nikad necu prezaliti moju deciju kolekciju koja mi je ukradena prilikom selidbe a bilo je stotine knjiga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Počela si taman na vreme! Za knjige, po meni, nikada nije rano. I žao mi je što je tvoja kolekcija tako završila. :(
      U knjizi Konjić Grbonjić glavni junak je Ivan. Još jedan razlog više da postane deo vaše biblioteke! ;)

      Избриши
  2. Ovaj "šesterac" kupila sam deci za Novu godinu, oduševljeni su! Ilustracije fenomenalne, živopisne, a štivo lako za samostalno čitanje jednog sedmogodišnjaka. Preporuka: Larousse enciklopedija za decu, za neisrpni izvor informacija, 1000 zašto 1000 zato, ali I 365 Diesny bajki za laku noć. I naravno knjiga za sva vremena "Mali princ" to je knjiga koju sam čitala par puta od osnovne škole I svaki put sam je drugačije doživljavala. Spremam se da joj se vratim I ove godine ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Knjige su divne. Same po sebi. :)
    Od ovih imamo Snežnu kraljicu i Krcka Oraščića. Krcka za sada više volimo.
    Ali trenutno sam najviše zahvalna za info o Čarobnjaku iz Oza. Nisam zapazila u knjižarama, ali sad kad znam, odoh ovih dana u šoping. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mama, hvala tebi za komentar. :) Nezvanično saznajem da je tiraž Čarobnjaka iz Oza rasprodat, pa ostaje da se nadamo da je još po koja knjiška ostala u knjižarama.

      Избриши
  4. Daleko sam još od stvaranja potomstva :) Ali morala sam da vidim ovaj tekst jer me je naslov privukao. I samo sam htela da te pohvalim, divno je što pišeš o knjigama. Ja sam odrastala uz bajke, basne, enciklopedije i knjižice sa pričama za decu, i sigurna sam da je to mnogo uticalo na to da danas obožavam da čitam. Tako da, samo nastavi da čitaš deci i da pišeš o tome. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Moja devojčica koja sada ima nešto više od 5 godina, sa par meseci je pokazala ljubav prema knjigama. Prvo smo kupili jednu zvučnu sa domaćim životinjama, zatim zvučnu sa gradskim zvukovima, šumske životinjama i seoskim zvukovima. Nakon godinice počeli smo da čitamo poznatije pričice i bajke pa je mama morala i da izmisli ponešto kako bi se uspavale u mraku. Danas imamo brdo knjiga medju kojima i celu kolekciju o kojoj pišete. Predivne su i ja ih obožavam, a izgleda i naš bata od 18 meseci. Imaju divne ilustracije :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija, zaista su fantastične! Od ove tri koje mi imamo, nas troje (ja i moja deca koja imaju 2 i 6,5 god) bi izdvojili, mada teško, Konjića Grbonjića, i to najviše zbog toga što je napisan u stihu i samim tim je nekako najveseliji. Što se ilustracija tiče, odnele su pobedu one iz Krcka Oraščića. Koja knjiga je pokupila vaše preferencije?

      Избриши
  6. Jao jako dobro napiano,neko od ovih sam kao mala citala,jao predivnaa ideja :)

    Zaprati nas ako zelis,mi smo tebe vec zapratile

    sweet-girls-em.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  7. Ne znam za moju decu, ali moraću zbog sebe da nabavim Snežnu kraljicu, pošto je ona inspiracija za Zaleđeno kraljevstvo (a malo su mi dosadile Elsa i Ana ;)).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za komentar Smizletina! <3 Mi još uvek nismo podlegli Frozen-u. :) Moja mališanka, za sada, umesto ove dve lepotice koje iskaču čak iz frižidera, uvek bira nešto drugo.

      Избриши
  8. Ne mogu da ne primetim divnu ilustraciju :) Moj malisan obozava Miska, to nam je na repertoaru skoro svaki dan,mada i bajke 365 prica, dok stariji cita Urosa Petrovica najvise voli Martu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čitala sam i ja Uroša Petrovića svojevremeno! :) Obožavam ga, kao i sve ostalo što on radi!
      Hvala i za ostale preporuke Sanja! <3

      Избриши
  9. Moj Luka je od "malih nogu" zaluđen knjigama i jako sam ponosna zbog toga jer to nije nešto što smo mu nas dvoje nametali već njegova iskrena ljubav, želja i radost. Već ima svoju malu biblioteku i nikada mi nije žao da dam novac za knjigu. Trenutno nam je aktuelan Pinokio (Karlo Kolodi i Ričard Džonson- čiji je tekst priredila Anita Garneri, Vulkan izdaštvo &Ružno pače) iskakalica za čitanje i slušanje jer su pored svega ubacili i neke zvučne efekte i mislim da je idealna za decu uzrasta do 4 god. Inače Luka voli Crvenkapu, Tri praseta i još gomilu priča koje mama uspt izmisli :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bez izmišljenih priča ne može da prođe nijedno odrastanje. :)
      Hvala ti Jasmina što si Lukine afinitete podelila sa nama! Iskakalice, pogotovo ako su zvučne, stvarno umeju posebno da rasplamsaju dečiju maštu. :)

      Избриши
  10. Poštovana možete li mi odgovoriti na Pitanja mjesto i vrijeme radnje u lektiri Konjic Grbonjic? Hvala unaprijed.

    ОдговориИзбриши
  11. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши