четвртак, 2. март 2017.

Misli i delaj praktično, živi fantastično!


Stvari i aktivnosti sa kojima se svakodnevno susrećemo nekada mogu biti mnogo jednostavnije i obavljati se izuzetno lakše i praktičnije. S druge pak strane, okruženi smo mnoštvom faktora koji utiču na naše odluke i razmišljanja, a da toga uopšte nismo svesni. U ovom postu podeliću sa vama nekoliko marketinških caka i praktičnih saveta koji itekako olakšavaju bivstvovanje, a pritom štede i kućni budžet.

Kako da na nekoliko načina mislite i delate praktično i zahvaljujući tome živite fantastično, o tome vam pričam.

Krenimo najpre sa praktičnim savetima.

Pretpostavljam da veliki broj vas koristi papirne ubruse u kuhinji? Oni jesu izuzetno korisnog karaktera, ali recimo meni lično uopšte nisu praktični. Ne sviđa mi se činjenica da jednom rukom moram da pridržavam ubrus ili njegov stalak, da bih drugom mogla da otkinem komad za brisanje. A šta kada su vam tokom kulinarskih aktivnosti obe ruke zaprljane? Je l’ to podrazumeva da ubrus hvatate takvim prljavim rukama i samim tim zaprljate celu rolnu i sve oko nje? Ja sam sebe poštedela dodatnih uneređivanja i čišćenja tako što umesto ubrusa koristim obične salvete. I to na ovaj način: nakon što ih kupim, isečem ambalažu u kojoj su na onoj strani odakle salveta najlakše može da se uhvati (vidi sliku ispod), a onda pakovanje stavim na ovu meni omiljenu deka teglicu da mi bude malo uzvišenije u odnosu na sve ostale stvari koje su na radnom stolu. I svaki put kada treba da brišem ruke ili bilo šta drugo, uhvatim onu salvetu koja mi je prva, bez bojazni da ću dodirnuti ostale. Drugom rukom ne moram ništa da pridržavam. Sebi delanje u kuhinji itekako olakšavam! :)


Da li ste vični sa iglom i koncem? Bili eksperti sa ovim alatkama ili ne, uverena sam da sigurno znate da zakrpite neku manje rašivenu ili iscepanu rupicu? Često vam se događaju ekcesi ovog tipa, zar ne? Moja vam je iskrena preporuka, a čim primetite da se neki komad garderobe rašio ili pocepao, da se odmah date u aktivnost zvanu ’’zakrpi me’’. Jer, ako to ne učinite čim pre, u početku mala rupica ili rasparani šav vremenom će se od nošenja i pranja samo širiti, a onda je ne bi zakrpio i doveo u prvobitno stanje ni najiskusniji krojač! Ukoliko ipak nemate vremena, ni živaca da se odmah date u ove šivaće aktivnosti, sklonite tu stvarčicu po strani i ne koristite je. I onda joj se posvetite kada vam vreme i strpljenje nisu u nedostatku. :)


Sad krećemo na marketinške trikove. Kao neko ko je završio fakultet iz ove oblasti, spremna sam da sa vama podelim nekoliko cakica smicalica kojima nas veliki i mali trgovinski lanci ’’kupuju’’ i ’’muzu’’.

Čuli ste za termin ’’psihološka cena’’? To su vam one cene koje staju 99, 199 ili recimo 149 dinara i 99 para. A mi, krave muzare potrošačkog društva, kad vidimo ove cene, one na nas ostave utisak da su niže. 199 dinara je zapravo 200 dindži, ali mnogi od nas to vide kao sto i nešto. Samim tim oči šalju poruku glavi da je ta stvar povoljna i da treba da se kupi. S druge strane, ako nešto npr. košta 159 dinara, mnogi od nas će prilikom plaćanja dati 160 dinara, bez očekivanja bilo kakvog kusura. I eto finog budžeta za trgovce kada im mali milion kupaca ne uzima kusur. :) Mislite o tome! I retki su, veoma retki slučajevi da prodavac hoće da ti izađe u susret i dozvoli ti da mu ostaneš ’’dužan’’ koji dinarčić kada recimo nešto košta 162 dinara, a ti baš nemaš ta dva dinara sitno, pa da ne sitniš celu hiljadarku. :)


Koristite li proizvode robnih marki velikih trgovačkih lanaca? Premia, 365, Alloro, Bravo. K Plus,... samo su neke od tih marki. A čitate li deklaracije? Ovi pomenuti proizvodi uglavnom su na lošem glasu zbog svog kvaliteta, ali nije nužno svaki proizvod ovog tipa za ne pazariti. Zato čitajte deklaracije. Iza mnogih ovakvih proizvoda stoje ozbiljne kompanije vredne poverenja, s tim što, kada se prodaju u ambalaži robne marke, budu znatno, pa čak i duplo jeftiniji. Eto finog rasterećenja za kućni budžet! :)


I još jedna praktično korisna stvar koja podstiče na kreativnost i čuva pare u novčaniku. Ako ste roditelji klinaca koji vole da crtaju, pišu, da svojim delima inspirišu, manite sveske i blokčiće, deci najadekvatniji materijal za ove aktivnosti prapir formata A4 biće. Ovi papiri u knjižarama mogu da se kupe na komad i staju jedan dinar po komadu. Džabalesku, složićete se? Ali se s druge strane zapitajte!? Petsto papira (koliko ih ima u jednom tabaku), po jedan dinar, to dođe 500 dinara po tabaku. A znate li koliko košta neotpakovan tabak? Dinara 350, čak i znatno manje! Tako da, em što se snabdete papirima na duže vreme, em vam ostane parica za neke fine bojice, flomastere, sladoled ili Kinder jaje. 


I nadam se da ćete se složiti sa mnom, praktično delanje i razmišljanje, pregršt nam pogodnosti daje! :)

Imate li vi možda neku caku koja olakšava život i čini ga zanimljivijim? Jako sam radoznala da se upoznam sa nekim novim praktičnim zavrzlamama. :)

Pozdravljam vas do narednog posta i čitamo se već za koji dan, tj. 04. marta, kada blog ’’O tome vam pričam’’ slavi jednu godinu postojanja. U tom tekstu vas, pored retrospektive i sumiranja rezultata, očekuje i jedno iznenađenje. ;) Budite tu! :)

Milica

Izvori fotografija odozgo naniže:
1. autorska
2. www.lepotica.rs
3. www.akcijeikatalozi.rs
4. www.bgprodukt.rs
5. www.office1.rs


7 коментара:

  1. Super post i zanimljiva tema, pošto sam trgovac po struci znam za caku devetke ili broja 99 na kraju svake cene pa ne padam na te fore, caka imam mnogo da uštedim jer sam veliki štedljivac po prirodi i kad zagusti izvući ću iz rukava neki dinar za ne daj Bože. Recimo pratim akcije, ali one prave a ne precrtana prava cena a dole opet stoji ista ta, prati sezonska sniženja za vkrupnije stvari pa tako patike kad zatrebaju letnje kupujem zimi i sve tako nekako :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne stoji džaba ona stara, treba umeti, ne imati! Hvala za komentar Tijana! <3

      Избриши
  2. Dobar post,svi se mi trudimo da na necemu ustedimo,ali ovaj teks me podsetio na situaciju od pre nekih pet-sest meseci kada su jednog coveka kod nas isterali iz prodavnice zbog dva dinara,i to je bio hleb u pitanju,igrom slucaja,moja majka je doplatila tih"famoznih"dva dinara,a cobek bi mozda ostao gladan,i opet mi u glavi onaj Borin aforizam o crkavanju Zemljine kugle.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A kad treba da ti vrate kusur od dva dinara, nikada nemaju sitno! Strašno i svaka čast za tvoju majku Tatjana! :)

      Избриши
  3. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши