субота, 17. децембар 2016.

DIY Jelkice Veselice

Da li još uvek imate poneki ukras iz detinjstva koji vas rado seti na bezbrižno odrastanje i nezaboravne proslave Novih Godina? Ukras koji u vama probudi setu i nostalgiju za divnom čokoladnom tortom, hrskavim pečenjcetom, moćnim novogodišnjim paketićem koji je doneo Deda Mraz čiji vam je glas nekako bio poznat,... Podseti li vas na nezaboravna okupljanja sa užom i širom familijom, dragom braćom i sestrama od ujaka, stičeva, tetaka,...? Želite li da i vaša deca imaju neki takav ukras koji zapravo nije obično krhko parče plastike ili čega već? 

Kako da sami napravite gore opisane ukrase koji pričaju autentičnu priču i koji će obeležiti jedan divan period ili nečije detinjstvo, o tome vam pričam


Ja sam svoje nazvala Jelkice Veselice i mogu da se kladim da ne možete ni da pretpostavite od čega nastaju? Da li sam vam pomogla ako kažem da ovi ukrasi ne mogu tako lako da se polome? Znam da nisam. :D Ono od čega se prave ove divotice jeste običan beli hleb, drvofix, po koja kap limuna i to je to. 


Nastaju ovako: u plastičnu kutijicu izmrvim oko tri supene kriške sredine bajatog belog hleba, ukapam nekoliko kapljica soka od limuna (protiv buđanja), pa dodajem drvofix proizvoljno (otprilike 3-4 supenih kašika) i kada se napravi masa kao plastelin, smesa za spremna za dalji rad. Nastalu smesu istanjila sam oklagijom, sekla jelkice kalupom za kolače, rupice za končić pravila cevčicom za sok i ostavila ih da se suše na sobnoj temperaturi 2-3 dana uz povremeno okretanje. 





Nakon sušenja, odluka kako ćete ih dekorisati je na vama. Ja sam ove svoje dekorisala dekupaž tehnikom, ali i apsolutno svaka druga je doborodošla. Možete ih obojiti flomasterima, vodenim bojama, lakovima za nokte, nelepiti na njih cirkone, perle i sl. ili još jednostavnije, u trenutku kada formirate smesu, pored tri navedena sastojka ukapajte i nekoliko kapljica boje ili šljokica i, odmah nakon sušenja, dobijate gotove ukrase. 






Nažalost, ne mogu vam priložiti slike toka nastanka smese, sečenja i dokorisanja ukrasa, jer sam ja ove svoje pravila još pre nekoliko godina, a sada, pored silnih svakodnevih obaveza, nemam vremena za izradu novih. Ali zato su tu stari, nepromenjeni od trenutka nastanka. Čarobni, divni i spremni da svake Nove godine uveseljavaju jelku i naša srca na poseban način. Napomenuh vam gore da su ukrasi ovog tipa nelomljivi. Da istina je, neće se polomiti iako ih najsnažnije tresnete o pod, drvofix je verovatno najzaslužniji za ovu njihovu moć. :D 

Nadam se da sam vas motivisala ovim postom
Možda još uvek niste osmislili i pripremili novogodišnje poklone, pa vam ovi ukrasi mogu biti jedan dobar predlog.
Ukoliko se upustite avanturu ovog tipa, za sve dodatne informacije oko izrade stojim na raspolaganju. :D 

Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica

P.S. Ukoliko ste propustili, nije na odmet da vas podsetim da još uvek možete da se prijavite za novogodišnji paketić u postu ''Poklon u duhu praznika''. ;) 

14 коментара:

  1. Divno,kreativno,svaka cast,ovo sa hlebom i drvofiksom nisam znala,ali cu svakako probati,hvala bas volim sto sam ovo procitala.

    ОдговориИзбриши
  2. Divno,kreativno,svaka cast,ovo sa hlebom i drvofiksom nisam znala,ali cu svakako probati,hvala bas volim sto sam ovo procitala.

    ОдговориИзбриши
  3. Predivno je Milice i hvala za otkrivenu tajnu, pokušaću ako mi vreme dozvoli 😍

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična ideja, a tako jednostavno za napraviti. :) Mogućnosti ukrašavanja su beskonačne.

    ОдговориИзбриши
  5. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши