субота, 29. октобар 2016.

Noćas se pomera sat, i šta sad?

Verovatno ste iz sredstava javnog informisanja već saznali da se noćas sat pomera za jedan sat unazad, samim tim raduje i činjenica da prelaskom na zimsko računanje vremena spavamo jedan sat duže.

Ali, zašto bih ja volela da je uvek na snazi letnje ukazano vreme (kako ga zovu), umesto zimskog prirodnog, o tome vam pričam


Za početak, delim sa vama izuzetno koristan i informativan tekst na ovu temu sa sajta Elementarijum - Zašto se pomera sat? Kao što možete pročitati, svrha menjanja sata je ta kako bi, tokom letnjih dana, imali i koristili što više dnevnog svetla. Što je divno i razumno, ali meni kroz odrastanje i život nikako nije bilo i nikako neće biti prihvatljiva činjenica vraćanja sata unazad i prelazak na zimsko računanje vremena. 

Ne volim kada već u 15h počinje da se smrkava i ma koliko je svrha letnjeg vremena da nam ponudi što više dana, zimsko ''prirodno'' vreme nam taj dan totalno uskraćuje. Za ranoranioce manje više, ali za one koji spavaju do nekih 10h, dok ustanu, doručkuju, spreme se za izlazak, ono već pala noć. Ne bi bilo loše da postoji pravilo da je tokom zime na snazi večernji dres kod i takav način šminkanja, jer pobogu, mi tokom zimskih dana, koji dosta često znaju da budu sumorni i tmurni, dana uopšte i nemamo! Pa zašto ih onda ne bi bojili konkretnijom, jačom šminkom i provokativnijom garderobom!? 

Onda svaki put dilema i rasprava ''da li ovaj put spavamo sat duže, ili sat kraće?'' I niko nikad da popamti i iz prve tresne ''sat duže!'' ili ''sat kraće!'' Postoji meni jedna draga osoba sa kojom se rasprava ovog tipa uvek pretvori u više nego žučnu. Aman, šta nam to treba?!

Pa onda stres za organizam koji prouzrokuje ovaj fenomen. Zbog pomeranja sata nam se poremeti bioritam pa smo neispavani, nervozni, loše koncentrisani. Samim tim stvaramo idealnu podlogu za razna loša zdravstvena i društvena dešavanja. Stručnjaci su na osnovu ovoga zaključili da pomeranje sata našem ogranizmu zapravo donosi veću štetu nego korist, jer je potrebno čak nekoliko nedelja kako bi se telo prilagodilo ovim promenama. 

Zbog pomeranja sata pati i ekonomija u Evropi. Naučnici računaju da promena vremena dva puta godišnje košta EU između jedan i dva odsto BDP, što je uglavnom direktno povezano sa zdravstvenim problemima. To znači da se godišnje gubi gotovo 300 milijardi evra.

I čemu onda sve to? Neke zemlje su, nakon ovih saznanja i zbog stanja u svojoj zemlji već preduzele konkretne mere. Turska je odlučila da više ne pomera sat i ostaće tokom zime na letnjem računanju vremena, dok se Rusija opredelila da zauvek ostane na zimskom računanju. Vladimir Putin je kao opravdanje za ovu odluku naveo da promena sata dva puta u godini štetno utiče na bioritam ljudi, ali i krava. :D 

Što se mog sveta tiče, ja se opredeljujem za letnje vreme. I svaki put željno i radosno iščekujem poslednju nedelju u martu, kada ono stupa na scenu. Postoji jedan čovek u našoj zemlji koji nikada ne pomera svoj sat. Još se nisam defitnitivno odlučila, ali možda mu se i ja pridružim. :)


Kakav je vaš stav po ovom pitanju
Ustajete li noću da promenite sat ili vam se desi da sutradan potpuno zaobravite na ovo i zakasnite ili poranite na posao, na fakultet, u školu
Koliko vam je dana potrebno da se očitavite?

Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica 

Izvor fotografija: www.printerest.com

7 коментара:

  1. Ovo sa pomeranjem sata mi se bas nikako ne dopada,a i uvek se setim nezgode koju sam imala jednom dok sam bilaa u Kragujevcu na fakultetu pa u hemijski institut otisla citav sat danije pa mi se cuvar smejao,bas sam se glupo osecala,kad god se menja vreme ja se setim tog blama.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo sa pomeranjem sata mi se bas nikako ne dopada,a i uvek se setim nezgode koju sam imala jednom dok sam bilaa u Kragujevcu na fakultetu pa u hemijski institut otisla citav sat danije pa mi se cuvar smejao,bas sam se glupo osecala,kad god se menja vreme ja se setim tog blama.

    ОдговориИзбриши
  3. Nikada mi se nije dopadalo. Kao što si i sama rekla, ne znam da li sam spavala sat duže ili sat kraće :D
    Da se ja pitam ostala bih na letnjem računanju vremena :)

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Potpuno se sa tobom Milice. Mislim da pomeranje sata utiče na bioritam svih nas :( Ja inače ne volim zimu pa mi smeta sve što ima veze sa njom, te tako i prelazak na zimsko računanje vremena.

    ОдговориИзбриши

    ОдговориИзбриши
  6. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши