субота, 15. октобар 2016.

DIY Baby Blanket Made by Mama

iliti ''Ćebence za mamino detence''

Zdravo svima! Tematika današnjeg posta ima za cilj da probudi vašu kreativnost i pokaže vam da uz osnovno umeće pletenja i heklanja (koje se, iako ga ne posedujete, da lako savladati), možete stvoriti nešto što će obeležiti nečiji život, što će ispuniti vašu dušu, dok će niti srca i najiskrenijih osećanja utkane u ovaj predmet, vaše srce samo proširiti i svoriti oko njega neuništiv oreol.

Kako nastaje ćebence za mamino detence, o tome vam pričam.


Sama vest da kroz izvesno vreme na svet dolazi još jedan život, u mamama, bakama, tetkama, prabakama,... pored podrazumevajuće brige, budi i kreativnost. Kao i želju i zalaganje da maleno biće, kada se rodi, bude odeveno u najmekaniju i najudobniju odećicu, i bude pokriveno najnežnijim ćebencetom. I bilo ono kupovno ili ručne izrade, svaka beba ima svoje ćebence. To je ono ćebence koje nakon odrastanja često viđamo na slikama iz detinjstva, koje uvek ostaje kod nas i niko ga ne nasleđuje, koje kasnije koristimo za pokrivanje kolena tokom zime i koje, pre svega, najviše greje srce, složićete se!? :) 

Iako sam rukotvorac, nisam nešto imala u planu da ćebence pletem nakon što sam saznala da sam po drugi put trudna, ali ćebence je htelo da bude ispleteno od strane mene. Sigurno se pitate kako? Dogodilo se to tako što sam neočekivano dobila finu vuničicu na poklon i odmah se nametnulo pitanje šta sa njom? Odogovor je takođe sam došao. Boje vunice idealne za dečaka, pačvork tehnika izuzetno jednostavna za osnovni nivo poznavanja pletenja koji imam, vremena na pretek, strpljenje tu. :) 


Najpre sam plela kockice u žutoj, braon i plavoj boji. Kada su dostigle onoliki broj da mogu da oforme fino pokrivajuće sredstvo, tehnikom heklanja svaka kockica je obrubljena belom vunicom. 


Na red je došlo spajanje. Sad, da ne mislite da je sve išlo k'o podmazano, bilo je tu dileme kako rasporediti boje, da li kockice prišivati iglom i koncem nasumično jednu za drugu, pa kako se nameste, ili ih prišivati određenim redosledom? Za koji sam se redosled odlučila, videćete na slikama. Mislim da nisam pogrešila. :) Nakon što su sve kockice spojene, celo ćebence sam obrubila belom vunicom, takođe tehnikom heklanja i krajnjim rezultatom sam, možda neskromno, bila vrlo zadovoljna.! :D 


Ali, to nije ni bitno. Bitno je da je ''ćebence made by mama'' odmah postalo omiljeno od strane medenog mališančića čim je došao na svet. Prvi put su se upoznali pri izlasku iz porodilišta i od tada se ne odvajaju. Najbolji su drugari i u zimskim i u letnjim danima. Hoće starija seka ponekada da ga ukrade, ali ćebence može i želi da greje samo jedno srdašce. Želi da obeleži njegovo odrastanje, da bude pravi zaštitnik u borbi sa mrakom i hladnoćom, da širi miris sreće i najiskrenijih osećanja. I fenomenalno ostvaruje tu misiju! 

Da stvorim ovo ćebence bilo mi je potrebno oko pet meseci, ali imajte u vidu da je sama izrada tekla sporo i bez ikakve žurbe i da ovakvo jedno mekano čudo, ove veličine, može da se isplete mnogo brže.


Pa, drage mame, tetke i ostale drage žene gore pomenute, nadam se da sam vas ovim postom podstakla na kreativno stvaralaštvo? Možda ste već bile aktivne na ovom polju u izradi nečeg ovako posebnog? Volela bih da čujem vaša iskustva? Da li i vi pamtite svoje ćebence? Ima li ga vaše dete? 

Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica

P.S. Ukoliko ste odlučile da se upustite u jednu ovakvu avanturu, stojim na raspolaganju ako vam je potreban neki savet ili po koja informacija što se izrade ćebenceta tiče. ;) 

6 коментара:

  1. Stvarno ti je lepo ispalo to cebence,i post super,ja obozavam rucne radove,upravo heklam neko stolnjak,pola sam odradila,u ljubicastoj je,inace mojoj omiljenoj boji,da me malo razvedri,dosad je uglavnom sve sto sam isheklala bilo belo ili drap,pa da unesem malo boje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tatjana!
      Želim ti puno uspeha, brzine i zadovoljstva u izradi tvog stolnjaka <3

      Избриши
  2. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши