четвртак, 4. мај 2017.

A koja je tvoja suština (drugi deo)?


Nakon izvesnog zatišja, ovaj put ponovo tragamo za suštinom. U prethodnom tekstu na ovu temu (ukoliko ste ga propustili možete ga pročitati ovde), obraćala sam se mlađim generacijama. Na red su došli oni od dvadeset i kusur.

Kuda biju starije generacije, nekadašnji udarnici i misice, o tome vam pričam.

Mlada majko stuštenog lica, naišli dani kad vremena za sebe nemaš. Imaš utisak da ćes od sada, pa nadalje, celoga veka samo pelene menjati, kašice pripremati, o nejakoj deci se starati? Jer, od jutra do mraka, sve ti se na tome zasniva. Ni kosu ne stižeš oprati, a kamoli istinski sebi se posvetiti, koju knjigu pročitati, ma jednostavno na trenutak odmoriti. Proći će i ti dani, potvrđuju starije majke. Nekada će ti gore pomenuti aktivnosti oko dece biti aktivnosti kao iz bajke, zato se sada trenucima prepusti i dopusti da odrastanje tvojih mališana bude tvoga života divna za pamćenje strana.


Mladi tata, da li si i ti majstor svog zanata, glavom i bradom pravi tata-mata? Da li si divna podrška mami dok bezbrižno odrastaju vaši mališani? Ti bi na fudbal il’ na basket sa ortacima. Povratak kući odmah nakon posla ti nekako ne štima? Ti bi da se kafenišeš, sa pivkanom i pajtašima da druguješ, pa bi da te nakon toga kući čeka spremna, sređena i raspoložena žena? Ti si, čovečuljak, potreban njoj mnogo više no što ti se čini i što će ti ona priznati i možda će smešno zvučati ova poruka tebi, ali druže, odrasti. Sada si porodice jedne glava koja, i kada spava, zaštitnik i podrška treba biti, veća i od najvećeg lava.


Mamice srednjih godina, došlo je tvoje vreme. Vremena za frizera i druge aktivnosti što te srećnom čine sada je na pretek. Al’ sada bi da druguješ sa svojom tinejdžerkom, ali ona svoje drugarice ima. Tata je otišao u pohod na svoje slobodno vreme, a tebi usamljenost postaje breme. Fale ti oni dani kada si morala imati tri para ruku i u istom trenutku bila na ovoj i onoj strani. Produhovi se, draga ženo! Neka ti pisana štiva budu svakodnevica divna. Stvaraj, kreiraj, kreativno se na bilo koji način izražavaj. Voli ono što radiš umesto da do dana današnjeg tragaš da radiš ono što voliš. Trudi se svim silama da uživaš u svakom novom danu i iz najcrnjeg crnila iznedri čepu, svetlu stranu.


Gospodine godina srednjih, ruku ti vrednih, kako prolaze tvoji dani? Da li preferiraš devizu ’’smrkni-svani’’? Da li ste posle posla i nakon ručka ti i krevet najbolji jarani? Da li ti je stomak došao do zuba, pa te ne može prepoznati ni rođena ljuba? U akciju čikice, razmrdaj svoje noge, spasi srce! Ne daj se holesterolu i drugim avetima tvoga doba. U danima svojih najboljih godina podmazuj organe za duboke staračke dane.


Draga bako, ponosna gospođo penzionerko, da li te je gospodin život naučio nešto? Da li uživaš u zasluženoj penziji ili trošiš svoje divne staračke dane na rijalitije koji pršte na sve strane? I umesto da sa unucima šećeš, sa plitkim tv sapunicama se srećeš. Uživljavaš se u sve to kao malo dete, a godine bako lete!


Dekice, tako je veselo tvoje lice. I junačko ti srce. Toliko jako da misliš da svet možeš da menjaš lako. Aktivista si glavni u predizbornim i kampanjama sličnog tipa. Da l’ ne želiš ili shvatiti ne možeš da svet na mladima ostaje? Tebi, dragi sedi deda, dnevna štampa, šah sa drugarima i verni stisak ruke tvoje bake ostaje. Za veselo i zadovoljno srce, veruj dekice, u tvojim godinama, više nego dosta je.


Za kraj, dodala bih samo ovo: suština skriveno, ali spremno, čuči u svakom od nas, treba samo biti sposoban pronaći je i ispoljiti je iz sebe odlučno, smelo, na sav glas!

Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica


Izvori fotografija odozgo naniže: 
1. www.lmt-lss.com
2. www.pegasus-centar.rs
3. www.myfaithradio.com
4. www.dreamstime.com
5. www.reference.com
6. www.favim.com

4 коментара:

  1. Jako dobar post, bas lepo umes da baratas recima ^^

    Poseti moj blog ukoliko zelis: cleopatrassecret.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, Cleopatra's secret ! <3
      Svratih na tvoj blog, odlično radiš svoj posao! ;)

      Избриши
  2. Thank you Hokis! <3 Your blog is wonderful! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши