четвртак, 16. март 2017.

Može li tata da bude mama?

iliti Pet situacija u kojima tata ne bi trebalo da se razlikuje od mame


Složićete se da je svaka majka svome detetu jedna, jedina i neponovljiva i da uzajamna ljubav između ova dva bića, ma koliko se o njoj pisalo, prosto ne može da se opiše rečima. A verujem da ćete se složiti i da su tate u mnogim životnim situacijama što nepravedno, što dobrovoljno, zapostavljene.

U kojim to životnim situacijama tata, kao persona, ne bi trebalo da se razlikuje od mame, o tome vam pričam.


Generalno, tata se od mame razlikuje jedino po tome što ne može da rodi i da doji dete. Ali, mnogi očevi zbog svoje nespretnosti, nezainteresovanosti ili zbog furanja glupog stava ’’to je sve obaveza majke’’, ne učestvuju u mnogim aktivnostima tokom odrastanja svojih mališana, samim tim uskraćujući sebi i deci mnoga divna iskustva i opterećujući mamu i onda kada ona to ne mora biti. 
U nastavku delim sa vama pet situacija gde i tata može biti mama.

1. Tata ne treba da se razlikuje od mame kada je čuvanje dece u pitanju. Bilo da mama doji dete ili ne, bilo da je to na kratko ili na duže vreme, tata sa detetom ili decom treba da stvori odnos da ona bukvalno ne osete nedostatak majke kada ona nije tu. Da to nije ona situacija, jednom u godinu dana, kada mama prethodno sve mora da mu nacrta što se tiče hranjenja, oblačenja i svega ostalog vezanog za dete. I da tata ne mora da je zivka na svakih pet minuta sa dodatnim pitanjima, pritom zahtevaljući iscrpna objašnjenja. I mame su dosta krive zbog ovakvih stvari, jer gledaju da se ne dovode u ovakve situacije odsustvovanja od kuće bez dece, ali kad tad one će se dogoditi, to je neminovno.


Dogodilo mi se jednom davno, kad još nisam ni bila mama, da prisustvujem događaju u kojem je učestvovala jedna tročlana porodica. Naime, mama je na kratko trebala sa mnom da skokne do obližnje institucije da sredi neku papirologiju, a tata je trebao ispred same zgrade da pričuva svoje dete. U zgradi se nismo zadržale ni pet minuta, tata je zabrinuto zvao mamu da odmah dođe, tipa dete više ne želi da bude bez nje. Na šta je ona u momentu sve napustila i izjurina napolje. Ni tada mi nije bio jasan ovaj događaj, a naročito sada, kada lično ni sekundicu ne moram ni o čemu da brinem od onog momenta kada moja noga iskorači van praga porodičnog doma.
Zato je moja iskrena preporuka svim mamama da dozvole tati da se samostalno stara o detetu od njegovog najranijeg detinjstva. Time dete i sa tatom od početka stiče prisan odnos koji kasnije, iz godine u godinu, biva samo jači.

2. I tata, isto kao i mama, treba da zna kako i šta da pripremi svom detetu za jelo, bio on kulinarski nastrojen ili ne. Kao, zna se, žene su u kući zadužene za kuvanje, ali gde je zapravo ispisano to pravilo? U mojoj kući moj suprug podjednako kuva kao i ja, čak ako ne i više od mene i vrlo dobro zna šta naša deca najviše vole da jedu. I kad me neke obaveze neplanirano odvoje od kuće, uvek kada se vratim dočeka me miris nekog ukusnog jela, sita i zadovoljna deca i veseli osmesi njih troje. Neprocenljivo!


3. Tata treba da zna gde stoje dečije stvari i ma koliko mu delovalo teško, mora da nauči da razlikuje odeću koja se nosi po kući od one koja je za vrtić, školu ili bilo kakav drugi izlazak. Mnogo puta sam doživela da mi se mame žale da su crvenele od sramote prilkom uzimanja deteta iz vrtića ili škole, a kada su videle u šta je dete tom prilikom obučeno. Naravno, tog dana ih je tata dovodio u kolektiv i naravno da nije primetio tu groznu fleku od voća na majici koja para oči i pantalone za koje je mama planirala da ih dete nosi tokom leta kao bermude, jer su samo za jednu zimu detetu postale vidno kratke. Odakle li ih tata samo iskopa!? :)


4. Uopšte nije sramota da tata gura kolica i da samostalno izvodi klince u šetnju. Baš zbog toga što mame imaju više vremena za ovaj vid aktivnosti, ne mora da znači da su uvek raspoložene za nju. Možda bi im više prijalo čitanje odlične knjige u miru i tišini, da ne mora na svaku pročitanu rečenicu da opominje, ustaje, dodaje, opslužuje. Da joj se bar nekad sa pisanim štivom ne mešaju dijalozi iz svakodnevnog života, pa da ne zna šta je pročitala, a šta doživela i da ne bude posle da je glavni junak knjige išao da piški na nošu i otimao se sa svojim kolegom baš oko te jedne jedine igračke, pored malih milion drugih.


Pa, dragi očevi, izvedite pokatkad sami svoju decu u šetnju, priuštite svojoj lepšoj polovini slobodno vreme koja će ona iskoristiti kako joj duša ište, verujte, ovakav predah će prijati i vama, ne samo njoj. Vratićete se kući kod zadovoljne, raspoložene žene, spremne na nove pobede. ;)

5. Odlazak u krevet sa tatom zna da bude itekako zanimljiv, da li to znaju i vaši klinci? Svaki tata ima divne avanturističke priče iz vojske ili drugih životnih pustolovina i u najinteresantnije zvukove mu se pretvara glas kada čita dijaloge iz neke dečije knjige. A posle ovakvih priča, deca ne mogu, a da ne utonu u najdivnije snove. Za to vreme mama može da se, posle uglavnom napornog dana, opusti u toploj kupki, da odgleda neki film ili radi bilo šta drugo što je, pored dece, čini srećnom.


Pa mame, kakvi su očevi vaše dece? Uklapaju li se u gore pomenute aktivnosti? Ukoliko ne, da li ste pokušale da ih uključite u neku od njih, ili sve oko dece prepuštate svojoj malenkosti? A gde ste tu vi?

Što se mene lično tiče, otac moje dece se, u brizi oko njih, ni po čemu ne razlikuje od mene. I jeste da je na svetu jedna majka, ali jedan je i otac, heroj odrastanja svakog mališana i čvrst oslonac u kasnijem životu. U to ime, živeli svi očevi na svetu! Oni tako moćnom čine dečiju čarobnu planetu!


Pozdravljam vas do narednog teksta,
Milica

Izvori fotografija odozgo naniže:
1. www.entwistlepower.com
2. www.afrigeprimary.weebly.com
3. www.goodtoknow.co.uk
4. www.kurir.rs
5. lična arhiva
6. www.usseek.com
7. www.pinterest.com

9 коментара:

  1. Apsolutno se slažem sa svime. Da mi nemamo takvog tatu ne bih mu ni rodila troje dece. Srećna deca su svakako ona koja imaju podjednako mamu i tatu u svim aktivnostima zajedno, ali i odvojeno, u aktivnostima svojstvenim sa mamom, ili sa tatom. 😉😊😘

    ОдговориИзбриши
  2. Potpuno si upravu Milice, otac je kao i majka detetu najveći oslonac, i samo tako dete će odrastati srećno, imaće bezbrižno detinjstvo. Moje devojčice vole tatu najviše na svetu,baš zato jer i ja mogu da računam na njegovu pomoć u bilo kom trenutku. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da se razumemo Marija! :) Srećna je svaka žena čiji je životi saputnik i otac njihove dece ovakav! :)

      Избриши
  3. Jos jedan sjajan post kao i tematika istog. Ja mogu da se pohvalim da je moj muz mama kad god je to potrebno, naravno kada je kuci, i ponosna sam njime 😊

    ОдговориИзбриши
  4. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши