среда, 1. фебруар 2017.

A koja je tvoja suština?

U današnje vreme, kada su prave vrednosti odavno izgubile smisao i gde je uglavnom pojava bilo kog tipa ''spolja gladac, a iznutra jadac'', ja sam rešila da vam postavim pitanje iz naslova. Da vam čačnem moždane vijuge i navedem vas da promislite da li ste ono što jeste ili ste dozvolili surovim naletima sadašnjeg vremena da vas formira kao ličnost i kreira vam život onako kako ono želi? 

Šta je to što nam truje dane i misli i šta propuštamo dok se pogrešnim zadovoljstvima i izborima prepuštamo, o tome vam pričam.


Biću slobodna da se sa pitanjima i obrazloženjima obratim svakoj generaciji i svakom polu ponaosob. :) 


Maleni dečače, budući junače, zar ti se tablet za ruke prilepio? Da li ti taj virtuelni svet budi maštu? Veruješ li da doista možeš stasati u lika sa nadljudskim moćima, izivtoperenog izgleda? Veruješ li da će te pređeni cilj u nekoj igrici zaista odvesti u to nerealno prostranstvo? Veruješ li da je oružje koje aktiviraš pritiskom na taster miša zaista rešenje za sve? Neeee mališa! Klikeri su tvoja budućnost! Izađi i izazovi drugare na dvoboj. Ne znaš kako se igraju klikeri? Pitaj tatu, ili se interneta lati, on će ti to sigurno znati. Internet kao info pult jedino ti može biti dobar drug u tim dečačkim danima. Onda opet izjuri napolje, pa posle partije klikera, popni se na drvo. Igraj se loptom. Puštaj zmaja. Dečijim igrama prosto nema kraja!


Mila devojčice, mamina i tatina lepotice, koji su tvoji idoli? Već si počela da se šminkaš iako ni kašiku još ne umeš da držiš? Cilj ti je da se pojaviš u nekom pevačkom takmičenju kojih je prs i pleva na našim nacionalnim televizijama? Da obučeš haljinicu, nakinđuriš se k'o božićna jelka i otpevaš pesmu čiju tematiku ne razumeš. Pesmu koja opisuje bolnu ljubav i uzavrele strasti? Pesmu koja, slušana iz tvojih usta, tera na gnušanje. Ne dozvoli princezo da mama i tata na tebi leče svoje neostvarene snove i planove! Lutke u ruke! Njih nakinđuri, našminkaj ih hemijskom olovkom k'o što je tvoja mama to nekada radila, sašij im haljinice i suknjice, kreni sa njima na spavanje. I svakog novog jutra neka ti glavna dilema bude čime ćeš se tog dana igrati. Koju ćeš novu knjigu pročitati. Znaš li da igraš lastiš? Da preskačeš vijaču? I koja ti je omiljena dečija pesmica? Znaš makar jednu? Nisu ti valjda ove novokomponovane zauzele mesto u toj lepoj, pametnoj glavici? :) 


Mladiću dragi, brkova ti tvojih, da li si ti sledbenik ideala svojih? A koji su to ideali? Da ti mama i tata budžovani organizuju proslavu punoletstva? Pa da rodbina i prijatelji vide u kakvog si stasitog dasu narastao? Da trupate i veselite se đuture dok alkohol govori i dela umesto vas?! Da za rođendan dobiješ skup automobili i najnoviju marku pametnog telefona, pa da budeš glavna faca u društvu? Eeee, ''mladiću moj, problem je tvoj''! Nekada su momci u tvojim godinama proslavljali odlazak u vojsku. I bili ponosni što će postati deo JNA. Doduše danas, što se tiče državnog uređenja koje nam je priređeno, zaista nemamo na šta da budemo ponosni. Ali nam niko ne može oduzeti sposobnost da porcenimo koje su to prave vrednosti. Proceni mladiću da li si za školu? Da li si kadar da se nosiš sa univerzitetskim sistemom. Ne gubi džaba vreme na studije samo zbog težnje da bi kroz nekoliko godina mogao da se predstavljaš kao master ili diplomirani gospodin čovek. A od tvoje stručnosti i umeća ni trunke. Ovom svetu trebaju znalci i profesionalci! Budi pre svega čovek mladiću. Iskren, osećajan, vredan. Džentlmen, pun manira. Neka ti srce životne odluke diktira! 


Devojko duge kose, da li ti nosiš te štikle, ili one tebe nose? Imaš li sponzora? iPhone? Najsrećnija si kada si tip-top skockana, kada ti lice krasi tona šminke i imaš nokte kojima orati bi mogla, idealne dužine i šiljatosti za plašenje dece?! A šta si pročitala u poslednje vreme mlada damo? Da li si jutros namestila krevet za sobom ili to tvoja mama radi umesto tebe? Umeš li da ispržiš jaje ili si i dalje ''nemoćna'' na kulinarskom polju? Doduše, sve zasluge za tvoja trenutna interesovanja i sposobnosti nose tvoji roditelji. Neka, ima vremena, kažu oni. Ne mila, vremena nema! ''Sve same noge i gola dupeta'' uzori su takvima poput tebe. Ali, osvrni se okolo. I ona, za tebe na prvi pogled neuočljiva devojka, je tvoja vršnjakinja. Devojka koja svojim nogama čvrto pripada tlu i u pravo vreme je otkrila ono što u životu zaista vredi. Ona uživa u muzici koja podstiče intelekt i ne dozvoljava da joj mozak ispiraju razni ''didu, lidu, dadu'' tonovi. Ona je svesna sebe i svojih mogućnosti. Njoj ne treba nikakav podsticaj u vidu alkohola, duvana, ili ne daj bože droge. Njoj snagu daje prijatan sagovornik, ljubazni prodavac, njena kreativnost,... To je jedna buduća poslovna žena i savesna majka. Tebi je smešna, zar ne? Postaviću ti ovo pitanje opet za koju godinu. ;) 

U cilju pronalaženja suštine, moje obraćanje starijim generacijama nastaviće se u nekom od narednih postova. 

Pozdravljam vas,
Milica

P.S. Za vas koji ste možda propustili, giveaway na blogu traje do 14.02., pa iskoristite priliku da osvojite jedan topli, unikatni šal, mojih ruku delo! ;) Srećno svima!

Izvori fotografija odozgo naniže:
1. www.pinterest.com
2. www.kids.lovetoknow.com
3. www.pinterest.com
4. www.wikiexclusive.com


25 коментара:

  1. Post je odlican!Mada svi mi se ponekad zanesemo sa tabletima,devojcice sa sminkom i ostalo.Sve ima svoju sustinu.Novi sam bloger,tako da bi mi znacilo ako mozes da se uclanis i pogledas moj blog!

    http://coolboy101blog.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Blogger boy! Sve ima svoju suštinu i u svemu treba imati meru, složićeš se?
      Super ti je blog, zapratila sam te! :)

      Избриши
  2. Lepo si snimila pro et contra....I lepe savete dala ...Volela bih da ides dalje kroz generacije 💗

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo Milice!Svaka reč na mestu!Svet nam je u opštem rasulu...

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično! Problem je ogroman. Starije generacije mogu da primete jer znaju za bolje. Mladjima ne treba mnogo zameriti jer nit znaju kako je bilo, niti kako će im biti. Čini im se da je sve normalno. Da je dovoljno napuniti odredjeni broj godina, završiti nešto malo škole i da će sve da ide glatko. Posao samo njih čeka, deca će kao imati strpljenja da gladna čekaju dok oni nauče da kuvaju i tako... Pazite, ako im se zvoca, može delovati surovo, ali jednostavno ih poslati na neko vreme da se sami snalaze je korak ka otvaranju očiju...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lepo rečeno Dragice! I hvala za veoma zanimljiv i rekla bih koristan savet za osamostaljivanje. :)

      Избриши
  5. Mene više brine kako mladim roditeljima otvoriti oči...

    ОдговориИзбриши
  6. Odlican post,danas su vrednosti u drustvu stvarno pobrkale mesta.

    ОдговориИзбриши
  7. Milice, ti si moje otkrovenje :) Sve što je prošlo kroz misli moje sada je ovde na blogu tvom :) Teško nam je da shavtimo, zaista jeste, ali moramo da verujemo da i oni imaju svoj put.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, hvala! <3 :)
      Oni imaju svoj put, zaista, ali zapitajmo se: Kuda vodi taj put?

      Избриши
  8. Браво! Суштина је јако битна а ти си је загризла у срж.
    Једино у чему се не слажем јесте подела на мушко-женске играчке и игре. Ја сам се као девојчица играла кликерима, пентрала по дрвећу...Борим се против тих подела на сваком кораку. Као и тога да је кување за девојчице-девојке-жене а војска за младиће. Много је момака који су антимилитаристи и мислим да их требамо подржити у томе :)
    Све у свему- текст је диван као и сваки који је изашао из те твоје паметне главе :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jasmina, hvala ti za komentar! Priznajem takođe da ti je sugestija itekako na mestu. I sama niti volim, niti želim da poslove, igre, niti bilo šta drugo odvajam na muške i ženske. Međutim, kada sam krenula sa pisanjem ovog teksta, ruka je bukvalno sama išla. Drago mi je da te ova tvoja zamerka na moj tekst nije odvratila od onoga što on zapravo želi da poruči i da si pročitala upravo to što sam ja htela da kažem! <3

      Избриши
  9. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши