среда, 9. август 2017.

Neću u vojsku!


Našu javnost, a naročito pripadnice lepšeg pola, nedavno je uzburkala informacija da će sve radno sposobne žene do 50 godina morati da se odazovu vojnoj obuci za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama. Digle smo se, nego šta! Pored svega što svakodnevno moždi jednu ženu u našoj zemlji, poštovana gospoda na vlasti bi i u uniforme da nas metne.

E zašto ja neću u vojsku i zašto ne spadam u patriotu prvog reda, o tome vam pričam u ovom tekstu.


Rodiš se kao žensko. Ne daj bože da si ćerka onih za koje je samo muško dete dete. I da si još jedna ćerka u nizu dok se ne rodi naslednik! Ukoliko se taj sin nije ni rodio, do sada si verovatno već i služila vojsku i tokom života izigravala Virdžinu svom ćaletu.  

Ako ne spadaš u ovu skupinu, onda si SAMO žena. Računam da si kao devojčica imala bezbrižno i srećeno detinjstvo, pored sebe sve što poželiš, bila dobar đak u školi, sa večitom težnjom da završiš neki moćan fakultet i da, kada porasteš, budeš ekspert u svom poslu. Ali, ono SAMO malo kvari viziju. Skontaš tako, kako godine prolaze, da živiš u državi gde se ne ceni kvalitet, već gde se posao, termini kod lekara i mnoge druge banalnije stvari završavaju samo ako, na tvoju sreću ili žalost, imaš ili nemaš nekog poznanika koji bi te na pomenuta mesta ’’ugurao’’. A onda shvatiš da nemaš NIKOGA. Kažeš sebi, ma nema veze, naći će se već neko ko zaista ume da ceni prave vrednosti.

Dok iščekuješ, naiđeš tako kroz život na čoveka sa kime bi taj život i da deliš. Misliš se, super, dok se ne ukaže prilika za neki adekvatan posao, ostvariću se u ulozi majke. I, pored svih čarobnih momenata koje majčinstvo nosi, uhvatiš se u vrzino kolo. Postaneš tipična spremačica. Od jutra do sutra, ko šta radi, ti pereš, spremaš, presvlačiš, čistiš, odvodiš, dovodiš, ne spavaš, pevaš i kad bi plakati htela,... I ne prestaneš da čezneš za uspešnom karijerom iako nekad dođe do situacije da se zapitaš: za šta sam se ja ono beše školovala?

Neka si i imala tu sreću da se ostvariš na posebnom planu. Titula spremačice ti svakako ne gine. Jer, kad se skrhkana i psihički i fizički vratiš s posla kući, čeka te sve ono koje nikuda ne odleti i koje se, uglavnom, piše samo ženama. Uključi mašinu, usisaj, pospremi, ma blago tebi, blago meni!

No, da ne skrećem previše s teme, evo zašto ja kažem NE vojsci. Pored svega navedenog sa čime žena tokom života treba da traje, kakvim bolovima da se predaje (mislim na porođajno iskustvo), da izigrava muškarca mnogo puta jer oni pravi u ovoj državi moraju danonoćno da rintaju kako bi porodici obezbedili iole pristojan život, ja državo nemam vremena za vojsku! Pa ko bi meni čuvao decu, kada im tata povazdan radi, dok sam ja na vojnoj vežbi? Danas se, i sama znaš državo, slobodni dani ne dobijaju tako lako!

I, čekaj državo, zar nismo te osnove prve pomoći i ponašanja u vanrednim situacijama, trebali imati u osnovnoj školi kao obavezan predmet? Kao što bi to trebalo da bude i seksualno obrazovanje. Jer, sve je otišlo predaleko. Da ne citiram onu iz filma Mi nismo anđeli (prvi deo): ’’Danas se klinke,...’’ Beše nekad domaćinstvo. I to ste, brže bolje ukinuli, te danas deca nisu sposobna ni krišku hleba sama da namažu.


Neću u vojsku, jer ne želim! Ovakvim akcijama ti prizivaš rat, državo! Nedavno neki muškarci već bejahu akteri vojnih vežbi. Nešto se kuva kad non-stop krene da se priča kako otadžbina treba da se čuva. Ali, stani državo, stani svete, pa zar nam nije dosta ratova? Uništena detinjstva, spaljeni domovi i strah koji je ušao u kosti još uvek nam paraju srca. Vi, poštovani državnici sveta, prepucavajte se na neki drugi, kreativniji način, ne lomite svoja koplja preko leđa nedužnog življa koje bi da obitava u miru i slobodi. U svetu gde bi majka da bude majka, otac to što jeste i, iako nisam za razdvajanje polova, opet se brate zna ko kosi, a ko vodu nosi.

Možda ja i ne bih imala prođu kroz vojna vrata? Oni koji me čitaju, znaju da je falinka koja me prati kroz život mnogo puta znala da bude kočnica (evo linka za one koji su propustili tekst I kad je teško, život je lep). Ovaj put možda mi zatvori vrata za koja i želim da ostanu zatvorena. :) Možda me i puste da uđem? Radila bih u kuhinji kao što su u njoj radili nekadašnji vojnici za zdravstvenim problemom. Kuhinja, neeeeee! Pa na čemu tu više da se obučavam?!

I za kraj jedno pitanje: da li biste vi, drage žene, stupile u vojne redove?


Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica

Izvori fotografija odozgo naniže: 
1. moj drug Power Point i ja
2. www.dailymail.co.uk

21 коментар:

  1. Hm...teska tema i vidim da se zaista oko nje digla ogromna prasina..vidim da je veliki broj zena protiv obuke koju si navela...ali ja nisam jedna od njih...mislim da ce mnoge zene da me osudjuju zbog mog shvatanja ali jednostavno nisam...tu su nasa braca,ocevi,ujaci,sticevi,momci i muzevi...ocevi nase dece..ja bih se prva odazvala vezbi...da budem spremna...zbog sebe,zbog njih..nikad ne znamo sta nosi noc,sta nosi dan...sutradan da nesto bude...prva bih pritekla u pomoc-ali kako cu kad nista o tome ne znam...zato bih i otisla na obuku...da sutradan,ako nesto bude,mogu da odem da pomognem...p.s.pokusajte da me ne osudjujete zbog ovakvog shvatanja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slavice u potpunosti se slazem sa tobom

      Избриши
    2. Hvala Katarina..ja to gledam sa ove strane...drugi gledaju sa one da time zena postaje i muskarac i zena...ali ja ne...ja to gledam ovako...

      Избриши
    3. Slavice draga ti si devojka i možeš da radiš šta hoćeš. A mislim da je baš u tome problem što nam se oduzima slobodna volja i ne biraš već pod prisilom. Dok godinama unazad nema više obaveznog vojnog roka za muškarce i opet se mi žene borimo za svoja prava,opet.Tuga večita.

      Избриши
    4. Ne kazem da zene treba da idu u vojsku-ali na obuku koja bi trajala svega nekoliko dana-za davanje prve pomoci i postupanje u vanrednim situacijama da-nije samo rat-slucaj kada ce nam to mozda zatrebati...jer ici u vojsku od nekoliko meseci i obuku od nekoliko dana nije isto..

      Избриши
    5. Slavice pod prisilom ništa!
      A ko želi neka ide,nemam ništa protiv.
      Pri tom ako ne znaš za par dana nećeš naučiti prvu pomoć,potrebno je malo više vremena.

      Избриши
    6. Sto se tice onog-devojka...bicu i ja majka jednog dana,verujem i to...moze i dobrovoljno,opet bih se prijavila...

      Избриши
    7. Podržavam stavove svake strane. Napomenuh gore u tekstu, zar te osnove prve pomoći i ponašanja u vanrednim situacjama do sada nismo trebale znati? Nikad se ne zna šta nosi dan, a šta noć i ne interveniše sa samo u ratu po pitnju prve pomoći. Ja lično bih volela da je to neki online kurs ili večernja škola, da je obavezno da se završi, ali da se ostavi prostora da se recimo mora završiti do tad i tad, pa da svaka žena isplanira koji termin i doba godine joj najviše odgovara. Pritom smatram da bi i da svi zreli muškarAci koji nisu služili vojni rok, takođe trebali da prođu ovaj vid obuke. Nadam se da se slažete?

      Избриши
  2. Odlican tekst Milice.Od tebe nista manje nisam ni ocekivala.
    Iza svakog slovca stojim.
    Sprdacina ziva-sin nije isao u vojsku jer nije bila obavezna a cerka ce morati 😣
    Ministar vojni nije bio vojnik...ma sram ih bilo vise od svakojake naopakosti koje su nam nametnuli.

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajno, i sama sam želela da pišem na ovu temu vreme mi nije išlo na ruku ali ti si napisala baš SVE što sam i ja želela i svaka čast na tome, ne da neću u vojsku nego neću ni da čujem da mešaju žene u te teme uopšte, malo se mi mučimo u životu samo nam to fali. I spremačice smo mi i robinje, pa i vojnici ceo život, užas šta sve vlast neće smisliti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za podršku draga Tijana! Vojnici smo tokom celog života, nego šta! Posebno potpisujem ovu tvoju! <3

      Избриши
  4. Ne ali bih jako volela da muškarci idu u vojsku ovako su mi nekako mlitavi.Čini mi se da su ranije dok su išli u vojsku bili pravi muškarci.Žene su te koje ih čekaju iz vojske i čekaju pisma.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dušice, bejahu to divna vremena, zaista! Čast izuzecima, ali ne da su mlitavi, nego katastrofa, ni najbanalnije stvari nisu u stanju da odrade! Zaista sam mišljenja da ih vojska očeliči za sve te ''muške'' poslove. :)

      Избриши
  5. Pitam se pitam, da li se neko zapitao da li se mi žene nešto pitamo u svemu ovome? Ja radim a svekrva mi čuva decu i to jedva :( Ako zanemarimo i to koji poslodavac će dati 4 slobodna dana za vojnu vežbu. Hoće, ali otkaz crno na belo :( Milice sve si odlično objasnila, čim krenu da spominju vojsku i sl. tu ima nečeg krupnijeg u pozadini. Nego evo jednog predloga, da pišemo peticiju protiv vojnih vežbi za žene. Verujem da bi skupule bar 50 000 potpisa :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A šta će tek one koje nemaju svekrve, majke, koje žive daleko od njih?
      Tih 50 000 bi palo za tili čas, baš verujem! :D
      Hvala za podršku Marija! <3

      Избриши
  6. Ko hoće neka ide.Neka svako svoju sreću bira,ali bira,a ne na silu.
    Mene to ne interesuje,čak i da nisam majka malog deteta koje čuvam. I sve ostalo stoji,školovala sam se i naravno posla nema,čuvam dete i ostalo što uz domaćicu ide,omrzoh tu reč. Sreća pa i ja na blogu piskaram,da se makar malo osetim da radim nešto osim kućnih poslova.
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ema, ako ti je za utehu, u istoj smo situaciji.
      Rekoh i gore, neka idu u peršun, neka nas i obučavaju, ali na način koje same odaberemo. Dosta toga već i znamo, složićeš se? Titula''domaćice'' elem podrazumeva mnogo više od toga.

      Избриши
  7. Život je dobar kada imate svoje ljubavi oko sebe, ovo kažem zato što kad sam imao problema sa mojim ljubavnikom, nikada nisam video život kao dobru stvar, ali zahvaljujući dr. AGBAZARI od AGBAZARA TEMPLE, što mi je pomogao da bacim čaroliju Vratio me je moj ljubavnik u roku od 48 sati. Moj muž ostavio me je za drugu ženu posle sedam godina braka, ali Dr.GBAZARA mi je pomogao da bacim čarobnjak koji mi ga je vratio u roku od 48 sati. Neću vam ispričati više detalja o sebi, već ću samo savjetovati one koji imaju probleme u vezi s brakom ili brakovima da se kroz te podatke kontaktiraju Dr.GBAZARA TEMPLE; ( agbazara@gmail.com ) ili ga pozovite, WHATSAPP: ( +2348104102662 ).

    ОдговориИзбриши
  8. Nikada u životu nisam videla ovakvo čudo, tražila sam rešenje da zatrudnim više od 8 godina nakon braka, pokušala sam sve moguće ali ništa nije uspelo dok nisam videla onlajn dokaz kako je dr Fadi pomogao mnogim ženama da zatrudne trudna sa njenom mocnom magijom, napisala sam i objasnila svoju situaciju, obecao mi je pomoci i zatrudnjecu pre mesec dana uradila sam sve sto mi je naredio i otisla sam u bolnicu po poruku i doktor mi je potvrdio da imam 5 godina dana trudna, do sada sam rodila svog zgodnog sina, moj muz je sada zadovoljan i daje mi sve sto trazim, zahvaljujuci dr. Fadyju kontaktirajte ga ako vam treba pomoc.
    * Ako želite da zatrudnite.
    * Ako želite da vratite svog dečka.
    * Ako želite da zaustavite abortus.
    * Ako želite duhovnu moć.
    * Ako želite da postanete poznati.
    * Ako želite da izliječite bilo koju bolest. Kao HIV/AIDS
    E.T.C.
    E-pošta:drfady720@Gmail.com
    WhatsApp:+2349039422406

    ОдговориИзбриши